anahtar

    kökeni yunanca açmak anlamına gelen 'anoigo' fiili olan; dilimize önce anahtiri olarak geçmiş, daha sonraları anahtar haline dönüşmüş sözcüktür..ayrıca tek başına düşünemediğimiz nesnelerden bir tanesidir; zira kendisinin peşi sıra kilit kelimesi gelir hemen akla..
    (14.12.2006 19:09)

rainbow warrior

    greenpeace' in 1985 yılında fransız hükümeti tarafından yeni zellanda' da batırılan gemisidir..bu saldırıdan sonra ' gökkuşağını batıramazsınız ' greenpeace' in yeni sloganı olmuştur..batırılan geminin yerine 1989 yılında yenisi yapılmıştır..
    (13.11.2006 20:24)

vize haftası

    her halükarda final haftasına tercih edilecek olan haftadır..haftaların adedi ne kadar çoksa bünyede yapacağı etki de o kadar şiddetlidir..vaktiyle istanbul üniversitesi' nde üç hafta sürdüğü tarafımdan deneyimlendirilmiştir..bir daha yaşanmasındır; iki hafta idealdir..*
    (13.11.2006 20:14)

sebz

    zerzevat* kelimesinin tekil halidir..sebze kelimesi de bu kökten türemiştir..
    (bkz: zerzevat)
    (bkz: sebze)
    (29.10.2006 01:00)

whyyyyy

    kendisini tanımlamak için defalarca girişimde bulunup; her defasında 'olmuyor, olmuyor !' nidalarıyla gök kubbeyi inlettiğim vampir dostum, kardeşim..üstümden gençlik pelerinini sıyırıp atma vakti geldiğinde gözümü arkada bırakmayacak olanım; en güvendiğim emanetçim* toplumsal konulara duyarlılığıyla iyi bir vatandaş, sımsıcak yüreğiyle eşsiz bir dost, salıvermeye çekinmediği gülüşleriyle kadrolu geyikdaşımdır..ayrıca hep söylediğim gibi hiperdicidir, süperdicidir, yaşasındır*
    **
    (24.10.2006 22:23)

aşk

    aşk; sanrıların en heyecan verenidir..insanın ruhsal ve fiziksel dengesini alt üst etmede inanılmaz derecede başarı gösterir..gerçekte var olup olmadığı tartışıladursun; milyonları peşinden sürüklemeye dünya var oldukça devam edeceği aşikardır..
    (24.10.2006 13:46)

ırkçılık

    insanın dünyaya nerede doğacağı ve kim olacağını seçerek gelmediği* düşünüldüğünde anlamsızlığı daha bir ortaya çıkacak olan ideolojidir.* ırkçı dürtülere teslim olmadan önce; o ırkın bir temsilcisi olarak doğabilme ihtimalinin akla getirilmesi kanımca faydalı olacaktır..bizler sadece verilen rolü benimsemekle yükümlüyüz, senariste de kızamayacağımıza göre birbirimizi kabullenmek en çıkar yolmuş gibi gözüküyor..
    (bkz: beni ben secmedim)
    (bkz: hoşgörü)
    (24.10.2006 13:35)

melankoli

    ortaçağ avrupası inançlarına göre; insanın vücudunda bulunan dört temel sıvıdan biridir..****bu sıvı bedende ağır bastığında insan suskunlaşır; etrafındakilerle pek konuşmaz, kendini bulunduğu ortamdan soyutlar,daha çok iç dünyasıyla ilgilenir..
    en yoğun yaşayanlar için:
    (bkz: hamlet)
    (bkz: goethe)*
    (27.09.2006 14:14)

intihar

    öyle ya da böyle* içine dahil olduğumuz oyundan*; henüz hakem düdüğü çalmadan, mızıkçılık yaparak ayrılmaktır..ayrılan kişi kendince haklı gerekçelere sahip olsa da; malesef bu onun oyunbozan damgası yemesini engelleyememektedir..
    (23.09.2006 12:46)

yetkin dikinciler

    istanbul devlet tiyatrosu kadrosunda yer alan başarılı oyuncu..kendisi yeni sezonda* tekrar sahneye konulacak olan 'müfettiş' isimli oyunda izlenilebilir..
    (14.09.2006 20:00)

tanrı

    yaradan' a verilen isimlerden birisi; insanlar arasında ayrımcılık yapmak isteyenler için de eşi az bulunur bir kelimedir..şöyle ki; kişi eğer yaradan' a allah diyorsa belli bir toplumsal kesim, tanrı diyorsa diğer kesim mensubudur..burada önemli olanın ağızdan cıkan kelimenin tınısı değil, vermek istediği anlam olduğunu hatırlatmak faydalı olacaktır..*
    (13.09.2006 21:42)

karadeniz

    karadeniz; hırçın, dalgalı, özgür, bereketli, deli deniz..kıyısına oturup ona içinizi döktüğünüzde sizi dinleyen; hatta dalgalarıyla ayaklarınıza kadar uzanıp size dokunmak, teselli etmek isteyen deniz..nihat genç' in dediği gibi bize, dünyaya meydan okuyacak gücü, hesapsızlığı, ölçüsüzlüğü, deliliği öğreten deniz..gurbet ellere gidince ana-baba-arkadaş kadar özlenen; bir otobüs camından yahut sahil manzarasına hakim bir balkondan hiç sıkılmadan saatlerce izlenesi deniz..*
    (13.09.2006 21:12)

boztepe

    ince belli bardaktaki çayınızı sıkıca sararken dostlarınızla muhabbet edebileceğiniz ve bu esnada güzel trabzon' u yukarılardan izleyebileceğiniz mekan..istanbul' da çamlıca ne ise trabzon' da da boztepe odur deyip durumu örneklendirelim..
    (13.09.2006 17:45)

cinnet

    öfkelenme eyleminin bir kaç adım ötesi..cinnet geçiren* kişi kontrolünü yitirir, ne yaptığını bilmez..bu nedenle; şayet böyle bir kişiye rastlanırsa fazla haşır neşir olunmamalı****, ortamdan uzaklaşılmalıdır..
    (bkz: uzamak)
    (13.09.2006 16:44)

11 eylül saldırısı

    http://www.neiu.edu/~ayjamess/hmmm.htm#main adresine tıklandığında karşımıza çıkan animasyonda esrar perdesi arkasında kalmış yönlerine göndermeler yapılan, küresel bağlamda büyük etkiler doğurmuş, her kim yapmış olursa olsun** terör olarak adlandırılması gereken olay..*
    (12.09.2006 18:10)

sayfa: 1...-92-93-94-95-96-97

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.